Eigen natuursteenzagerij Producten – tot op de mm – op maat Altijd korting bij grotere bestellingen Klanten waarderen ons met een 9/10
 • Lorem ipsum

Muurafdekker / paalmuts meten tips van NATUURSTEENvakman.nl. Een muurafdekker of paalmuts (voor buiten) van NATUURSTEENvakman.nl wordt altijd speciaal op maat vervaardigd. Voor een perfect passende muurafdekker en/of paalmuts is het correct inmeten stap 1. We helpen u hier graag bij met uitgebreide opmeet handleiding + video's. 

Muurafdekker inmeet instructie video's.

Wij hebben 3 uitgebreide inmeet instructievideo's voor muurafdekkers & paalmutsen, waarbij alle belangrijke elementen toegelicht worden. Met deze video's kunt u dus gericht aan de slag! Mocht u er toch niet uitkomen, dan kunt u ons altijd even bellen of mailen, wij zijn u graag van dienst.

VIDEO 1: Inmeten paalmuts & muurafdekker enkel.

VIDEO 2: Inmeten (meerdere) muurafdekkers recht.

VIDEO 3: Inmeten (meerdere) muurafdekkers in verstek.

Muurafdekker inmeten, een "tekstuele" handleiding:

Wij adviseren u altijd om eerst de volgende 2 zaken duidelijk in kaart te brengen:

 1. Is er sprake van een "vrijliggende" enkele muurafdekker / paalmuts of "meerdere muurafdekkers"?
 2. In het geval van meerdere muurafdekkers: Is er sprake van rechte muurafdekkers die haaks tegen elkaar aan geplaatst worden?
1. Een enkele (vrijliggende) muurafdekker / paalmuts of meerdere muurafdekkers. 

In het geval van een "vrijliggende" enkele muurafdekker of een paalmuts - in principe een vrijliggende vierkante muurafdekker - dient u rekening te houden met een rondom oversteek. 

Is dit bij u van toepassing, bekijk dan zeker even de video "inmeten paalmuts & muurafdekker enkel", zo kunt u gericht aan de slag!

2. Meerdere muurafdekkers (recht of haaks tegen elkaar?)

In het geval van meerdere muurafdekkers die "tegen elkaar" geplaatst worden kunt u kiezen uit twee opties: Plaatsing haaks tegen elkaar of in verstek. De keuze is van grote invloed op het inmeten en met name ook de maten die u nodig heeft om de muurafdekkers uiteindelijk te kunnen bestellen.

Worden er meerdere rechte muurafdekkers haaks tegen elkaar aan geplaatst? Let er dan goed op dat u rekening houdt met de breedte/diepte (eventueel + oversteek) van de muurafdekker. Wanneer muurafdekker 1 haaks tegen muurafdekker 2 wordt geplaatst, moet u de breedte/diepte van muurafdekker 1 in mindering brengen op DE LENGTE van muurafdekker 2 (of andersom). Houd hierbij ook altijd rekening met een eventuele oversteek!

Is dit bij u van toepassing, bekijk dan zeker even de video "Inmeten (meerdere) muurafdekkers recht", zo kunt u gericht aan de slag!

Kiest u voor muurafdekkers in verstek - dan dient u bij het bestellen altijd de "maximale lengte" (eventueel + oversteek) aan te houden / in te voeren. 

Is dit bij u van toepassing, bekijk dan zeker even de video "Inmeten (meerdere) muurafdekkers in verstek", zo kunt u gericht aan de slag!

Stappenplan muurafdekker inmeten.


STAP 1: Verwijder de huidige muurafdekker (indien aanwezig).

Heeft u op dit moment al een muurafdekker die u wenst te vervangen, zorg er dan altijd voor dat u deze verwijderd voor het inmeten.

LET OP: Een muurafdekker - zeker een muurafdekker van natuursteen of composiet - is normaal gesproken (stevig!) bevestigd met mortel. Voor het demonteren van een bestaande muurafdekker kunt u het beste gebruik maken van een hamer. Tik de huidige muurafdekker - met zorg - los, begin hierbij met zachte tikjes. Wanneer u te gortig te werk gaat bestaat de kans dat u de ondergrond beschadigd en voor een mooi eindresultaat is een rechte ondergrond een vereiste! 

STAP 2: Zorg voor een relatief vlakke & stabiele ondergrond.

De ondergrond dient "relatief" recht en vlak te zijn, zonder (al te grove) onregelmatigheden. Hierbij gaan wij ervan uit dat u de muurafdekker met mortel gaat te monteren. Hierbij is het veelal mogelijk om kleine onregelmatigheden "weg te werken". De ondergrond hoeft in dit geval dus niet 'kaarsrecht' te zijn. Echter hoe rechter en vlakker de ondergrond, hoe eenvoudiger de montage van uw muurafdekker en hoe strakker het eindresultaat! 

STAP 3: Meet de lengte van de muurafdekker.

In het geval van een stabiele ondergrond kan gestart worden met het inmeten van uw muurafdekker. De eerste stap hierbij is het meten van de lengte. De lengte is de 'langste kant' van het muurtje. Hierbij dient u rekening te houden met een aantal zaken.

 1. Controleer of de hoeken haaks zijn.

  Bij het opmeten van de lengte is het controleren van de hoeken een cruciale stap. Hiervoor kunt u gebruik maken van een winkelhaak. Controleer met de winkelhaak of de hoeken - waar de muurafdekker op komt te liggen - haaks zijn. Mochten de hoeken niet mooi haaks zijn, dan is dit van invloed op de lengte: Ligt de muurafdekker vrij, hanteer dan de langste maat. Ligt de muurafdekker "opgesloten" - hanteer dan de kleinste maat.

 2. Houd rekening met de oversteek

  Houd bij het meten van de gewenste lengte van de muurafdekker rekening met de 'oversteek'. De oversteek betreft het gedeelte van de muurafdekker dat 'uitsteekt' buiten de muur. De meest toegepaste (en minimale!) oversteek van een muurafdekker is 2,5 cm per kant. In het geval van een enkele (losse) muurafdekker - aan beide lange zijden vrijliggend - en paalmuts dient u dus rekening te houden met +5 cm lengte.

 3. Let op bij muurafdekkers tegen elkaar (haaks of in verstek).

  Worden er muurafdekkers tegen elkaar aan geplaatst, dan heeft u de keuze uit "in verstek" en recht tegen elkaar". In het geval van muurafdekkers in verstek dient u alle muurafdekkers in de exacte (lees: de langste) lengte te bestellen.

  In het geval van rechte muurafdekkers die haaks tegen elkaar geplaatst worden, is dit van invloed op de afmetingen van de muurafdekker. Let er in dit geval goed op dat u rekening houdt met de breedte/diepte van de muurafdekker + de gehanteerde oversteek. Wanneer muurafdekker 1 haaks tegen muurafdekker 2 wordt geplaatst, moet u de breedte/diepte (+ oversteek) van muurafdekker 1 in mindering brengen op die van muurafdekker 2 (of andersom).

Stap 4: Meet de diepte van de muurafdekker.

Na de lengte kunt u ook de breedte/diepte - oftewel de 'kortste kant' van het muurtje - opmeten. Ook hierbij dient u rekening te houden met de 'oversteek' van minimaal 2,5 cm per kant. Veelal wordt er voor de breedte/diepte +5 cm geteld (oversteek aan 2 kanten). Blijkt dat de hoeken niet helemaal haaks zijn - bij het opmeten van de lengte - dan kan dit ook van invloed zijn op de breedte. Meet in dit geval de breedte van het muurtje op een aantal posities. Ervan uitgaande dat de muurafdekker in de breedte altijd vrij ligt, adviseren wij altijd om de "langste breedtemaat" aan te houden. 

TIP: Bekijk - voor het inmeten - altijd even onze website. Klik hierbij alvast door de gewenste opties heen, zo weet u precies welke maten u nodig heeft voor het bestellen. Zeker in het geval van een muurafdekker in verstek en specifieke wensen op het gebied van "zijkant afwerkingen" is het goed om dit alvast in kaart te brengen.