Eigen natuursteenzagerij Producten – tot op de mm – op maat Altijd korting bij grotere bestellingen Klanten waarderen ons met een 9/10
 • Lorem ipsum

Muurafdekker /paalmuts monteren tips van NATUURSTEENvakman.nl. Een muurafdekker of paalmuts (voor buiten) van NATUURSTEENvakman.nl wordt altijd speciaal op maat vervaardigd. Stap 1 is het correct inmeten, bekijk hiervoor onze muurafdekker & paalmuts inmeet handleiding. Vervolgens kunt u de producten op maat bij ons bestellen & kunt u beginnen met de montage. Speciaal voor het goed plaatsen van muurafdekkers & paalmutsen hebben wij een uitgebreide montage handleiding + instructievideo's uitgewerkt.

Muurafdekker montage instructie video's.

Wij hebben 3 uitgebreide montage / plaatsing instructievideo's voor muurafdekkers & paalmutsen uitgewerkt, waarbij alle belangrijke elementen toegelicht worden. Met deze video's kunt u dus gericht aan de slag! Mocht u er toch niet uitkomen, dan kunt u ons altijd even bellen of mailen, wij zijn u graag van dienst.

VIDEO 1: Montage paalmuts & muurafdekker enkel.

VIDEO 2: Montage (meerdere) muurafdekkers in verstek.

Stappenplan paalmuts / muurafdekker plaatsen.

STAP 1: Zorg voor een relatief vlakke & stabiele ondergrond.

Wij gaan er - bij deze handleiding - vanuit dat dat er sprake is van een "relatief" rechte en vlakke ondergrond, zonder (al te grove) onregelmatigheden. 

STAP 2: Controleer de ondergrond met een waterpas.

Controleer de ondergrond vervolgens altijd - voor het plaatsen uiteraard! - met een waterpas. Zo weet u zeker dat de ondergrond vlak en recht is (of niet). Hoe vlakker en rechter de ondergrond is, des te beter zal uw nieuwe muurafdekker hechten en des te strakker zal het eindresultaat zijn.

LET OP: Bij het monteren van de paalmuts / muurafdekker met mortel kunt u kleine onregelmatigheden vrij eenvoudig "weg werken". De ondergrond hoeft in dit geval dus niet 'kaarsrecht' te zijn.

STAP 3: Controleer & 'pas' de muurafdekker.

Is de ondergrond "montage klaar", dan adviseren wij altijd om de muurafdekker / paalmuts eerst even te controleren en vervolgens ook te passen. Wij gaan ervan uit dat u van tevoren goed heeft ingemeten en al in het bezit bent van product op maat (van NATUURSTEENvakman.nl wel te verstaan!). Plaats de muurafdekker, zodat u precies weet of alles klopt. Houd hier ook alvast rekening met de juiste positie - zeker in het geval van meerdere muurafdekkers - waarbij de naden zo klein mogelijk zijn en afdekkers evenredig verdeeld zijn. Bepaal de gewenste positie, zodat u tijdens het daadwerkelijk vastzetten precies weet waar de muurafdekker moet komen.

TIP: Til een afdekker altijd "over de lengte & in de hoogte"

Til de afdekker - zeker in het geval van een "lange lengte" altijd met twee personen en doe dit "over de lengte & in de hoogte", deze methode verkleint de kans op breuk.

TIP: Dek eventueel de muren en/of muurafdekker af.

Het is wellicht verstandig om de pilaar en/of de muren - waar de afdekkers op geplaatst gaan worden - af te dekken / af te plakken. Mortel is - zeker na droging - vaak vrij lastig te verwijderen. Ditzelfde geldt voor de ondergrond uiteraard.

STAP 4: Plaats de muurafdekker met cementmortel.

Nu u er zeker van bent dat de muurafdekker goed past en ook de gewenste positie heeft bepaald, kan de muurafdekker geplaatst worden. Bij het bevestigen van een afdekker adviseren wij mortel, omdat deze hiermee in zijn geheel stevig vastgezet kan worden & tevens ook meteen kleine onregelmatigheden in de ondergrond 'weggewerkt' kunnen worden.

 1. Bevochtig de pilaar / muur & de afdekker zelf.

  Maak de ondergrond eerst schoon (stofvrij). Start vervolgens met het bevochtigen van de ondergrond waar de afdekker op geplaatst wordt (de pilaar / muur) & bevochtig ook de afdekker zelf. Dit zal een goede hechting van de mortel bevorderen. U kunt hiervoor gebruik maken van een vochtige handveger. 

 2. Breng de mortel aan.

  Bevochtig eerst de ondergrond. Breng vervolgens de mortel aan met een spatel. Begin met flinke dotten en verdeel deze alvast gelijkmatig over de ondergrond. Zorg voor wat extra mortel in het geval van onregelmatigheden (om deze op te vullen) en blijf iets "uit de kant", zodat de mortel er niet te snel bij de zijkanten onder uit komt. 

 3. Bevestig de paalmuts / muurafdekker.

  Bevochtig eerst (de onderkant van) de muurafdekker / paalmuts. Plaats de muurafdekker vervolgens voorzichtig. In het geval van een lange lengte adviseren wij om de afdekker met 2 personen te tillen, over de lengte & in de hoogte. Probeer de afdekker direct al zo goed mogelijk op de juiste positie te leggen. U kunt vervolgens de afdekker in de exacte gewenste positie "verschuiven", met als uitgangspunt een evenredige oversteek. Controleer de oversteek dus eerst aan alle kanten. Vervolgens kunt u de afdekker met beleid stevig aandrukken. 

  Controleer vervolgens met een waterpas of de afdekker recht en vlak ligt. In het geval van een lange afdekker adviseren wij ook een (extra) lange waterpas. In het geval van meerdere muurafdekkers adviseren wij altijd om de waterpas over meerdere delen te plaatsen, als extra controle. U kunt de afdekker(s) vervolgens met beleid nog wat verschuiven & aankloppen.

  Ligt de muurafdekker / paalmuts mooi waterpas, laat het geheel dan goed drogen. Normaal gesproken heeft mortel circa 24 uur de tijd nodig om volledig uit te drogen. Uiteraard is dit afhankelijk van het specifieke product & de omstandigheden (temperatuur). Wij adviseren altijd om een ruime "extra marge" aan te houden voor eventuele belasting.