NATUURSTEENvakman

Vensterbank monteren

Een uitgebreide vensterbank plaatsen / montage handleiding van NATUURSTEENvakman.nl. 

Een vensterbank (voor binnen) van NATUURSTEENvakman.nl wordt altijd speciaal voor u - in de gewenste lengte op maat - vervaardigd en eventueel voorzien van een specifieke zaagsnede. Om te zorgen voor een perfect passende vensterbank is het inmeten van uw vensterbank uiteraard stap 1. Na het inmeten - en het voordelig online bestellen van een maatwerk vensterbank bij NATUURSTEENvakman.nl - kan de vensterbank geplaatst worden. Onderstaand hebben wij voor de montage / bevestiging van een vensterbank een uitgebreide montage handleiding samengesteld. Mocht u desondanks vragen hebben, aarzel dan niet contact met ons op te nemen. Wij zijn u graag van dienst met een gericht advies.

STAP 1: Zorg voor een vlakke & rechte ondergrond.

Wij gaan er - bij deze handleiding - vanuit dat de huidige vensterbank reeds verwijderd is en dat er sprake is van een rechte en vlakke ondergrond. U vindt hierover meer informatie bij onze 'vensterbank inmeten handleiding'.

Kort en krachtig: Verwijder de huidige vensterbank. Begin hierbij altijd met het lossnijden van de kitranden (indien aanwezig). Tik de vensterbank vervolgens rustig met een hamer los. Verwijder alle eventuele kit- en lijmresten en zorg voor een rechte en vlakke ondergrond, eventueel met behulp van plamuur of gips.

STAP 2: Controleer de ondergrond met een waterpas. 

Controleer de ondergrond vervolgens altijd - voor het plaatsen uiteraard! - met een waterpas. Zo weet u zeker dat de ondergrond vlak en recht is. Hoe strakker en rechter de ondergrond, hoe beter uw nieuwe vensterbank zal hechten en hoe strakker het eindresultaat uiteraard! 

STAP 3: 'Pas' de vensterbank.

Is de ondergrond recht, droog en vrij van vuil, dan adviseren wij altijd om de vensterbank eerst even te passen. Wij gaan ervan uit dat u van te voren goed heeft ingemeten en al in het bezit bent van een vensterbank op maat (van NATUURSTEENvakman.nl wel te verstaan!). Plaats de vensterbank, zodat u precies weet of alles klopt. Houdt hier ook alvast rekening met de juiste positie, waarbij de naden zo klein mogelijk zijn en ook evenredig verdeeld uiteraard. Bepaal de gewenste positie, zodat u tijdens het daadwerkelijk verlijmen precies weet waar de vensterbank moet komen. 

STAP 4: Plak de muren en eventueel de vensterbank goed af. 

Is de vensterbank de laatste 'finishing touch' en zijn de muren rondom al mooi gestuct en geverfd, zorg er dan altijd voor dat u de muren goed afgeplakt. Daarnaast worden onze marmercomposiet vensterbanken inclusief folie geleverd, maar mocht u een natuursteen vensterbank bij ons bestelt hebben, plak deze dan ook altijd goed af. 

STAP 5: Verlijm de vensterbank met cement, lijm, of montagekit.

Nu dat u zeker weet dat de vensterbank goed past en ook de gewenste positie heeft bepaald, kan de vensterbank geplaatst worden. Bij het verlijmen van uw vensterbank kunt u gebruik maken van cement, (tegel)lijm, of montagekit.

5A: Het plaatsen van de vensterbank met cement of (tegel)lijm. 
Wij geven de voorkeur aan cement of lijm, aangezien de vensterbank dan in zijn geheel stevig verlijmd wordt op de ondergrond. Ook in het geval van kleine onregelmatigheden in de ondergrond is lijm of cement een goede optie waarbij deze eenvoudig 'weggewerkt' kunnen worden.

5B: Het plaatsen van de vensterbank met montagekit.

In het geval van een rechte ondergrond en wanneer u weet dat de vensterbank niet tot nauwelijks belast / gebruikt zal worden is montagekit ook een geschikte optie. Houdt hierbij rekening met het feit dat de vensterbank dan alleen 'vastzit' op de posities waarbij u de montagekit heeft aangebracht. 

5C: Verlijm de vensterbank.

Of u nu kiest voor cement, (tegel)lijm of montagekit, zorg er altijd voor dat u het betreffende product gelijkmatig aanbrengt op de ondergrond. Plaats vervolgens de vensterbank, hierbij  heeft u uiteraard nog de mogelijkheid om de vensterbank 'te verschuiven' in de gewenste positie. Druk de vensterbank vervolgens stevig aan. 

Controleer vervolgens met een waterpas of de vensterbank recht en vlak ligt. Ligt uw nieuwe vensterbank mooi waterpas, laat het geheel dan goed drogen. Normaal gesproken droogt montagekit het snelst, cement en tegellijm heeft normaal gesproken wel 24 uur nodig om volledig uit te drogen. Uiteraard is dit afhankelijk van het specifieke product dat u gebruikt, de hoeveelheid en de temperatuur in huis. Raadpleeg de verpakking en houdt altijd een ruime 'extra marge' aan voordat u de vensterbank eventueel belast.

TIP: Onze vensterbanken van marmercomposiet worden geleverd inclusief beschermfolie. Wij adviseren om deze folie pas na het plaatsen te verwijderen, zodat u deze vensterbanken ook niet meer extra af hoeft te plakken. Hierbij is het altijd mogelijk dat er eventueel lijmresten van de beschermfolie achterblijven. U kunt deze het beste verwijderen met een goede sticker verwijderaar, bijvoorbeeld de Tesa lijmresten verwijderaar. Ook kunt u gebruik maken van WD40, deze heeft een oplossende werking en is niet agressief. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van een sticker schraper / remover, maar ga hierbij wel voorzichtig te werk! 

Stap 5: Werk de naden mooi af met kit. 

Nadat u de vensterbank goed heeft laten drogen, kunnen de naden mooi afgewerkt worden. Wij adviseren altijd om de naden / kieren tussen de vensterbank en de muur af te werken met en zuurvrije acrylaatkit.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »