Belgisch hardsteen op maat - Arduin (blauwe steen / bluestone) voordelig online!
NATUURSTEENvakman.nl is gespecialiseerd in hardsteen (blauw steen / arduin) op maat. Bent u op zoek naar een mooi natuursteen product met een levendige & sfeervolle uitstraling, dan is de echte Belgische hardsteen uit Henegouwen zeker het overwegen waard! NATUURSTEENvakman.nl is gespecialiseerd in Belgisch hardsteen, wat de basis vormt van onze collectie natuursteen, zowel voor binnen als voor buiten: Van een donkergezoete hardsteen vensterbank & hardsteen dorpel voor binnen, tot een geschuurde & gefrijnde hardsteen raamdorpel & hardsteen deurdorpel voor buiten, bij ons is de kans groot dat u slaagt voor hardsteen / arduin op maat! Belangrijk om direct te vermelden is dat hardsteen bij ons altijd de echte Belgische arduin is, de prachtige blauwe steen uit Henegouwen!
Een ruime collectie hardsteen voor binnen.
Met Belgisch hardsteen kiest u voor een mooi levendig, natuurlijk & sfeervol natuursteen product, voor een scherpe prijs. De Belgisch hardsteen "binnen collectie" van NATUURSTEENvakman is erg uitgebreid en bestaat uit (licht / blauw) gezoet hardsteen en donkergezoet hardsteen. Bij ons bestelt u een vensterbank en binnendorpel, maar ook uw hardsteen plinten en hardsteen bladen - eenvoudig & voordelig online. Hierbij kunt u zelf de gewenste afmeting & afwerking selecteren, waarbij wij uw hardsteen in eigen zagerij op maat vervaardigen, wel zo handig!
Gezoet hardsteen: Licht / blauw gezoet & donkergezoet.
Wordt het hardsteen binnenshuis toegepast, dan kiest u waarschijnlijk tussen lichtgezoet & donkergezoet arduin. Gezoet Belgisch hardsteen is - als laatste stap in het schuurproces - met een medium / fijne korrel behandeld. Het zoeten zorgt voor een gladde & matte afwerking van het oppervlak. Het zoeten van blauwsteen is een van de authentieke (natuursteen) bewerkingswijzen en zorgt voor een optimale situatie op het gebied van onderhoud. Slijtage is niet snel zichtbaar en deze bewerking zorgt voor een minimale vuil- & en wateropname.
Wat is het verschil tussen licht- en donkergezoet arduin?
In het geval van Belgisch hardsteen (arduin) wordt gesproken over ‘licht / blauw gezoet’ en ‘donker gezoet’. In principe is de afwerking gelijk, het verschil zit hem met name in de uiteindelijke kleur van het hardsteen.
Licht / blauw gezoet hardsteen (blauwsteen).
Blauw gezoet Belgisch hardsteen heeft die kenmerkende (lichtere) blauwgrijze tint (Belgian blue) van authentiek Belgisch hardsteen. Gezoet arduin is enorm populair dankzij de toegankelijke & sfeervolle grijstint (met blauwe schijn) en de prachtige natuurlijke uitstraling. Het echte 'Belgian blue' combineert een sfeervolle uitstraling met een stoer accent. Licht gezoet blauw Belgisch hardsteen is mat, maar kan in sommige gevallen een hele lichte "matglans" bevatten. Daarnaast zullen er bij gezoet arduin in het oppervlak ook lichte cirkelvormige schuursporen zichtbaar zijn (dankzij de medium korrelgrootte). Licht / blauw gezoet arduin wordt zowel binnen als buiten toegepast.
Donkergezoet hardsteen.
Donkergezoet Belgisch hardsteen is enorm populair voor toepassingen binnenshuis dankzij de toegankelijke donkere (antraciet-achtige) kleurtint en de levendige & natuurlijke uitstraling: Een bijzondere combinatie tussen stijlvol & sfeervol. Donkergezoet / donkergrijs Belgisch hardsteen is mat, maar kan ook een hele lichte satijnglans bevatten. Dankzij de fijne korrel die gebruikt wordt voor het donkerzoeten zijn er praktisch geen cirkelvormige schuursporen meer op het Belgisch hardsteen te zien. Dit is wel het geval is bij licht gezoete hardsteen (Belgian blue). Donkergezoet arduin wordt normaal gesproken alleen binnenshuis toegepast.
Wat adviseren jullie voor binnen?
Belgisch hardsteen is een relatief gevoelige natuursteen. Met name licht / blauw gezoet Belgisch hardsteen is - bij actief gebruik & belasting - krasgevoelig. Natuurlijk is die bijzondere "bluestone" blauwgrijze kleurtint erg populair, maar u dient hier wel rekening mee te houden. Voor binnen adviseren wij in principe altijd donkergezoet hardsteen, hierbij kunt u in het geval van kleine krasjes & oneffenheden altijd nog gebruik maken van hardsteen olie.
Kiest u toch voor het prachtige Belgian Blue voor binnen, dan kunnen wij u dit niet kwalijk nemen, het is gewoon echt prachtig! Maar let er dan wel op dat de specifieke toepassing niet of nauwelijks actief gebruikt & belast wordt. Een vensterbank & dorpel worden normaal gesproken nauwelijks belast, hetzelfde kan gelden voor specifieke afdek - en meubelbladen natuurlijk. In dit geval is licht / blauw gezoet hardsteen ook goed mogelijk. Houd hierbij wel altijd rekening met de krasgevoeligheid tijdens de montage!
Arduin voor buiten: Geschuurd & gezoet.
Wij bieden een ruime collectie blauwe steen voor buiten, met - naast buitendorpels & raamdorpels - ook hardsteen paalmutsen, hardsteen muurafdekkers & hardsteen gevelplinten. Al deze hardsteen producten worden - in eigen zagerij - met zorg op maat vervaardigd & zorgvuldig afgewerkt! Wordt het hardsteen buitenshuis toegepast, dan kiest u waarschijnlijk tussen lichtgezoet & geschuurd arduin. Licht / blauw gezoet hardsteen is bovenstaand al uitgebreid toegelicht. Onderstaand gaan we wat dieper in op geschuurd hardsteen.
Geschuurd hardsteen.
Geschuurd Belgisch hardsteen is met een wat grovere korrel (k60) behandeld, die zorgt voor een gladde & matte afwerking van het oppervlak, met een wat ruwere uitstraling (t.ov. licht gezoet Belgisch hardsteen). Specifiek in het geval van plaatsing buitenshuis is geschuurd Belgisch hardsteen een (praktische) optie, aangezien slijtage en beschadigingen minder opvallen en geschuurd blauwe steen weinig onderhoud benodigd. Daarnaast heeft geschuurd blauwsteen minder last van verwering (door weersinvloeden) ten opzichte van gezoet blauwsteen. In vergelijking met gezoet Belgisch hardsteen is het uiterlijk van geschuurd Belgisch hardsteen wat grover en ook zijn de cirkelvormige schuursporen duidelijk(er) zichtbaar.
Geschuurd VS gezoet arduin:
Op het gebied van uiterlijk heeft geschuurd arduin een lichte(re) kleur met de duidelijke(re) aanwezigheid van de cirkelvormige schuursporen t.o.v. licht gezoet hardsteen. Overall resulteert de geschuurde afwerking in een wat 'grovere uitstraling'. Het voordeel van de geschuurde behandeling - bij buitenplaatsing - is het feit dat slijtage en weersinvloeden nauwelijks invloed hebben op het uiterlijk. In het geval van (licht / blauw) gezoet Belgisch hardsteen zullen de weersinvloeden ervoor zorgen dat het specifieke product van hardsteen - zeker onbeschut - uiteindelijk weer de 'geschuurde' look krijgt.
Gefrijnd hardsteen: Een luxe accent met klassieke look.
Bij een gedeelte van onze hardsteen collectie voor buiten is het mogelijk om te kiezen voor "gefrijnde randen / kanten". Zeker bij onze raamdorpels, muurafdekkers en paalmutsen wordt deze bewerking vaker gekozen. Deze bewerking realiseert een extra luxe accent met een stijlvolle uitstraling, ook ideaal geschikt als een 'landelijke touch'. Frijnen is een ambachtelijke sierbewerking van natuursteen, met name populair voor buitentoepassingen van arduin, zoals raamdorpels, paalmutsen & muurafdekkers. Hierbij worden er ondiepe 'richels' aangebracht - die vlak naast elkaar herhaald worden - en uiteindelijk resulteren in een geribbeld oppervlak & een 'strak' gestreept oppervlak / lijnenspel. Deze bewerking realiseert een extra luxe accent met een stijlvolle uitstraling, ook ideaal geschikt als een 'landelijke touch'.
Wat is hardsteen?
Hardsteen, blauwsteen, blauwe steen & bluestone zijn algemene noemers voor een kalksteen met een blauwgrijze kleur. Deze natuursteen soort betreft een afzettingsgesteente en wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van fossiele insluitingen, oftewel diertjes met een kalkskelet. Deze diertjes leefden veelal op de zeebodem en bij het afsterven bleef het kalkskelet achter op de bodem. Dit is de basis van de blauwe hardsteenlaag, die soms ook witte aders kan bevatten. Soms zijn ook de versteende fauna resten zichtbaar aan het oppervlakte, wat zorgt voor een bijzondere en natuurlijke uitstraling.
Bij NATUURSTEENvakman zijn alle hardsteen producten vervaardigd uit topkwaliteit Belgisch hardsteen, ook wel arduin genoemd. België is een grote leverancier van arduin dat met name in de Ardennen gewonnen wordt. Andere noemers van Belgisch hardsteen zijn; Arduin, Naamse hardsteen, Belgisch graniet, petit granit, kolenkalk(steen), Escosijnse steen en Crinoïdekalksteen. Belgisch hardsteen is een sfeervol & levendig natuurproduct waarbij kleine accenten, aders en fossielen / versteende fauna aan het oppervlakte voorkomen. Dit zorgt voor een natuurlijke en levendige uitstraling.
Onderhoud & reiniging Belgisch hardsteen.
Allereerst een "kort & krachtige" omschrijving van hardsteen - als materiaalsoort - in 1 zin: Belgisch hardsteen is onderhoudsvriendelijk, maar wel een relatief gevoelige natuursteen en krasgevoelig, vlekgevoelig, zuurgevoelig, en (breuk)gevoelig voor (directe) hitte. Onderstaand vindt u een aantal belangrijke tips met het oog op onderhoud & reiniging van hardsteen.
- Voor het algemeen onderhoud van Belgisch hardsteen kunt u de geschuurde, gezoete en donker gezoete steen reinigen met een vochtige doek (lauwwarm) en een milde zeep.
- Voor grovere / hardnekkige vlekken adviseren wij zuurvrije schoonmaakmiddelen, zoals HMK R155 grondreiniger – zuurvrij. Spoel dit altijd uitgebreid na met schoon water.
- Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen zoals ontkalker, bleekmiddel (altijd zuurvrij).
- Verwijder zo snel mogelijk (zure) vloeistoffen (cola, wijn, jus d’orange) van hardsteen om vlekken te voorkomen.
- Voor extra bescherming kunt u op het Belgisch hardsteen een beschermlaag aanbrengen. Als beschermmiddel kunt u HMK S234 gebruiken. Gebruik het middel nooit direct op het oppervlak. Breng het middel eerst aan op een zachte doek en wrijf vervolgens het hardsteen rustig in. Zorg ervoor dat er geen droge plekken ontstaan, dit kan verkleuringen veroorzaken. Na 15 minuten kan het oppervlak opgeboend worden met een droge doek. Houd een minimale droogtijd aan van 12 uur.
- Het is mogelijk om onze hardsteen olie aan te brengen op een donker gezoete steen, om de kleur weer mooi donker te krijgen en eventuele kleine oneffenheden minder zichtbaar te maken. Ook is het mogelijk om gezoet hardsteen een of enkele tinten donkerder te maken met onze hardsteen olie.
- Wij raden af om hete pannen/potten en andere apparatuur met hoge temperaturen, zoals bijvoorbeeld een friteuse, direct op het Belgisch hardsteen te plaatsen. Dit kan blijvende schade/breuken veroorzaken.
- Belgisch hardsteen is geschikt voor binnen & buiten, al adviseren wij voor buiten geen gepolijste / donkergezoete afwerking en voor binnen geen geschuurde afwerking.